Kişiyi bencilliğe karşı koruyan sınırlara ihtiyaç duyar
Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bencilliğin insan ilişkilerini yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu ve ilişkilerin dinamiklerini bozabileceğini vurgulayarak, insan ilişkilerindeki bağın bencillik nedeniyle inançsız bir temele kayacağı uyarısında bulundu.
Bencilliğin, ilişkilerde bireylerin empatiden yoksun bir pozisyon almasına neden olabileceğine işaret eden Özdemir, “Bu durum toplumsal yapıyı olumsuz etkiliyor. Bencil adımlar ilişkilerde sınır ihlallerine yol açabiliyor.” söz konusu. Özdemir, kişiyi bencillikten koruyan sonlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bencillik kavramını ve bencilliğin sınırlarının ne olması gerektiğini değerlendirdi.
Bencillik, yalnızca kendini ve kendi çıkarlarını düşünmektir.
Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bencillik kavramının dilbilimsel tanımının ötesinde sosyal, kültürel ve sosyal bağlamda farklı şekillerde algılanıp yorumlanan bir kavram olduğuna dikkat çekerek, “Psikolojik açıdan bencillik kavramı bakış açısına göre, kişinin yalnızca kendisini ve çıkarlarını önemsediği, yaşam seçimlerinde ve davranışlarında eylemlerinin merkezine yalnızca kendi çıkarlarını koyduğu anlamına gelir. harekete geçmek olarak tanımlanabilir. Diğer bir deyişle bencillik, yalnızca kendi çıkarlarına odaklanmak, kendi çıkarları uğruna başkalarının duygu, düşünce ve isteklerine aldırış etmemek ve kendinden başka herkesi yok saymak olarak tanımlanabilir. dedi.
Kendi istek ve ihtiyaçlarımızla ilgilenmek bencillik değildir.
Kişinin kendi çıkarlarını gözetmesi ve çıkarlarını gözeterek hareket etmesi, bencillik kavramıyla karıştırılmaması gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Kendi istek ve ihtiyaçlarımızı korumak, önemsemek, seçimlerimizi buna göre yapmak” dedi. , istek ve ihtiyaçlarımıza yönelik amaçlı davranışlar sergilemek; psikolojik sağlık ve iyilik halinin en önemli yordayıcılarından biridir. Burada ayırt edici olan nokta, kişinin sadece kendisinin değil, bir başkasının ihtiyaç ve istekleriyle de ilgilenebilmesidir.” söz konusu.
Bencillik bir savunma sistemi değildir
Bencilliğin bir savunma sistemi olmadığına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Tehlikeli veya zarar verici bir uyaran algıladığımızda ya da bir telaş karşısında bilinçsiz süreçlere bağlı olarak bazı zihinsel stratejiler ve savunma sistemleri devreye giriyor. Bencillik bir savunma mekanizması değildir. Bencilliğin diğer tarafında fedakarlık kavramı savunma mekanizmalarımızla ilgili olabilir. Örneğin birey iç dünyasında bencil duygularla yaşadığı çatışmayı dış dünyadan fedakarlıklar yaparak çözmeye çalışır. Hayatı dünyayla olan ilişkisinde talepkar olarak algılayan bir insan, kendisini her zaman talepleri karşılamakla yükümlü hisseden bir yapıya bürünebilir ve bu durum manevi açıdan oldukça zorlayıcı olabilir. dedi.
Bencillik karşısında insan sınırlarını korumalıdır.
Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, ilişkilerde bencilliğe dikkat çekerek, “Bencillik ve özveriyi iki farklı uçtaki kavramlar olarak ele aldığımızda; Karşınızdaki kişi sadece bir bağ için yanınızdaysa ya da sadece ona yardım edebileceğiniz zaman sizinle ilgileniyorsa, yani bencilce bir durumla karşı karşıyaysanız, orada bir sona ihtiyacınız var demektir. Bir uçtaki bencillik, diğer uçta gerçekten kendini feda etmen için seni manipüle edebilir. Bu durum kişinin tarafını kaybetmesine ya da kendi ihtiyaçlarının bile farkına varamaz hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle bizi bencillikten koruyan sonlara ihtiyacımız var.” uyardı.
Bencillik ilişkinin dinamiğini bozabilir
Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bencilliğin insan ilişkilerinde yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu ve bağın dinamiğini bozabileceğini vurgulayarak, “Sadece kişisel değil toplumsal olarak da bazı önemli sorunlara yol açabiliyor. Bencillik nedeniyle, insan ilişkilerindeki bağ inançsız bir temele kayar. Bireylerin çıkarlar konusunda empatiden yoksun bir pozisyon almasına neden olabilir. Bu durum toplumsal yapıyı olumsuz etkilemektedir. Bencillikle atılan adımlar ilişkilerde sınır ihlallerine yol açabilir. Bu nedenle empati becerilerimizi geliştirmek ve bağlarda sağlıklı sonlar inşa etmek için manevi takviye almak değerlidir.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı